遊走大灣區
最新熱點

1920年代修訂《土地條例》 新界業主告港英政府?

土地問題同政策一向係大眾關注焦點,最近有政黨登報紙,呼籲政府用《收回土地條例》收返私人業主囤積嘅農地...

當年今日 32分鐘前

冇料扮四條 究竟打咩牌?

之前同AB兩位朋友唔知傾開啲咩歷史話題,其中A先生一時醒唔起嗰段史,就被B小姐話「冇料扮四條」,A先生當場黑面,嚇到阿史鼻哥窿都無肉。其實阿史想講「四條」都唔係最勁,咁究竟邊款牌面先最威? 「冇料扮四條」係...

區區有故講 10小時前

金巴利道命名 同英國大臣開發尖咀有關?

早排約咗朋友出尖沙咀食飯,經過美麗華酒店嗰頭,位朋友就指住個「金巴利道」嘅牌問阿史呢條街點解叫呢個名?阿史搵返啲資料,發現原嚟金巴利係一位英國伯爵,佢曾經出任過殖民地大臣,有份參與改善香港嘅基建措施,...

區區有故講 22小時前

【時裝診所「改頭換面」 林一峰演唱會衫舊變新】

衣服款式跟唔上潮流,或者唔再啱身,好多人都會隨手棄置。但大家有無諗過,其實舊衫可以靠「時裝醫生」得到第二生命呢? 呢兩位嚟自本地嘅時裝醫生Kay、Toby,為咗拯救更多嘅舊衫,開設咗「時裝診所」。佢哋利用創意...

圈短片 23小時前

跑馬仔歷史 舊時興做兼職賣馬票?

馬會尋日因為安全問題,取消咗尋晚跑馬地馬場嘅賽事,搞到唔少馬迷失望,相信如果而家仲有馬票(粵音讀「馬...

當年今日 1天前

域多利監獄首次執行死刑 源於水手偷金殺人?

上次講起中環「長命斜」,提到香港舊時會响裁判司署廣場執行死刑。其實喺開埠初期,死刑係效法英國喺西環郊外執行絞刑,直至域多利監獄、警察總部同裁判司署(即係而家嘅大館)建成之後,先至改喺嗰邊執行死刑,而第...

區區有故講 1天前

【大灣區青年創業計劃 傑出隊伍贏10萬獎金】

有好橋但無資金創業點算?唔使擔心,因為機會嚟喇!最近數碼港推出「數碼港大灣區青年創業計劃」,參加者需要前往創業營同創業方案,經挑選後由「數碼港創意微型基金」提供總值高達100萬港元種子基金予傑出隊伍,等...

圈生活 1天前

香港八十年代列車出軌 倒後撞柱車廂炒起

今朝搭地鐵返工返學嘅朋友,應該都知道東鐵綫紅磡站列車有三個車廂出軌,當中有車廂斷開兩截,車門撞到飛甩埋,認真得人驚。阿史寫呢段稿嘅時候,當局仲調查緊事發原因,就唔靠估同做任何猜測。查返資料,其實香港以...

當年今日 3天前

黃大仙竹園全村姓林?曾經有3間沙河粉廠?

以前細個搭車經過九龍黃大仙嘅竹園道、竹園邨嘅時候,都會諗呢個地方係咪好多竹嘅呢?阿史當時就梗係見唔到...

區區有故講 3天前

【時裝界圖書館 踢走時尚廢物】

謝師宴戰衣、出席婚禮嘅晚裝、生日派對嘅裙,相信唔少女生衣櫃都會堆滿一啲剩係著過一兩次嘅裙。過多兩、三年,驚覺款式out咗,或者已經衣不稱身,就會隨手棄置。其實咁做,無形中造成唔少時裝垃圾,對地球產生負擔...

圈短片 3天前

《網中人》Do姐發哥激吻 女主角原本係繆騫人?

前排《Do姐有問題》講開Do姐鄭裕玲同發哥周潤發以前拍嗰套《網中人》入面嘅接吻戲錫咗好耐,時間仲長過另一套經典劇《男親女愛》添,今次不如就講吓呢套劇喇。 《網中人》係响40年前嘅10月首播,全劇80集。呢套劇當...

歌影視話當年 5天前

中環長命斜歷史 同囚犯命運有關?

阿史屋企附近有一條又長又斜嘅斜路,次次都行到索曬氣,啲親戚都會叫佢做「長命斜」,但原來「長命斜」呢個名都有段故㗎喎,阿史今次就介紹吓喇!其實以前好多人都會叫中環嘅奧卑利街做「長命斜」,原因唔係因為佢特...

區區有故講 6天前