遊走大灣區
最新熱點

【身體折疊28年 手術成功後最想見到媽媽個樣】

喺內地,現年46歲嘅李華喺1991年開始患強直性脊椎炎,令佢嘅上半身不斷向下彎曲、臉部緊貼住大髀,上下半身...

圈生活 3週前

【假日好去處!華南地區最大滑雪場──廣州融創雪世界】

農曆新年假期,唔少港人都會出國旅遊,但嫌貴或者無假嘅話,短短地去一轉廣州都唔錯,搭高鐵上去亦好方便。喺廣州花都,就有一個華南地區最大、全球第二大嘅室內滑雪場──融創雪世界,俾大家體驗白色冬日氣氛。 融創...

圈生活 3週前

加色、甩色、涼茶、辣咀

前排阿史就同大家介紹過上一代茶記必有嘅飲品和尚跳海,見各位史友都幾有興趣,今次阿史就直頭考下大家茶記術語,到底「加色」、「甩色」、「涼茶」同埋「辣咀」點解呢? 「加色」   相信呢四個茶記術語對史友嚟講都...

區區有故講 4週前

一毛不拔梁新記,估下賣啲乜?

早幾日阿史就同大家介紹過全人手造嘅梁蘇記雨遮,由於梁蘇記係响廣州開鋪,有唔少商家都將自己嘅產品放入去賣,當時就有一間自稱「一毛不拔」嘅梁新記放自家產品入去賣,仲有唔少人誤會果件產品係梁蘇記整嘅,各位史...

區區有故講 1月前

【teamLab 超自然空間 3月澳門威尼斯人開幕】

喺全球各地掀起熱潮嘅光影展覽「teamLab」,將於3月登陸澳門威尼斯人,今次全新嘅常設互動體驗項目名為「te...

圈生活 1月前

【大灣區香港青年創新創意創業基地 打造成青年文化創意交流、創業平台】

較早前,位於深圳嘅粵港澳大灣區香港青年創新創意創業基地舉行揭牌儀式,來自粵港澳三地政府、企業、社會組織嘅代表及創意青年,合共超過400人,出席揭牌儀式。 基地將會打造成大灣區青年文化創意交流同創業嘅平台,...

圈生活 1月前

游乾水

阿史好鍾意去游水,夏天會去海灘泳池游水,至於冬天亦都會游,但就係游第二種水 ——「游乾水」。好似早幾日除夕夜,阿史就約咗幾個番打番幾圈。 相信史友們都知道游乾水係指打麻雀,咁大家有無諗過呢個俗語係點嚟呢?...

區區有故講 1月前

大鵬所城同東涌炮台有關?

上次阿史介紹咗深圳有個擔負深港地區海防安全嘅重責嘅大鵬所城。但唔講唔知,原來呢個海防要塞,同東涌炮台係有關係。 大鵬守御千戶所城(即大鵬所城)建於明朝洪武年間,到咗清代大鵬守御千戶所城就改為大鵬水師營...

區區有故講 1月前

梅豔芳遺憾一生無結過婚

香港樂壇天后梅艷芳已經離開咗我哋16年,喺佢演藝生涯之中一共推出咗超過30張唱片、參與演出約40部電影;形...

中外傳奇 1月前

舊時滙豐總行聖誕裝飾

聖誕節唔少人都會一家大細出去睇燈飾,而呢張相係中環舊時第三代滙豐銀行總行掛上聖誕裝飾嘅相,而現時嘅滙豐銀行總行屬於第四代。第三代滙豐銀行總行响1935年啟用,樓高70米,一共13層,係當時遠東最大嘅建築物。後...

區區有故講 1月前

「一代宗師」紅線女 一生致力推廣粵劇

粵劇被列入人類非物質文化遺產已經10年,粵劇能夠喺藝術界佔得一席位,除咗因為粵劇本身嘅魅力外,仲有賴一眾為宣揚粵劇出心出力嘅前輩。而講到20世紀粵劇嘅代表人物,就不得不提粵劇大師紅線女,女姐。 紅線女,原...

中外傳奇 1月前

深圳大鵬所城 曾是海防要塞

近年唔少人放假都會上深圳玩吓,不過唔知大家知唔知,深圳仲有個別名叫做「鵬城」㗎喎。深圳「鵬城」呢個名係源自位於深圳龍崗區、曾經係明清兩代中國南部海防軍事要塞嘅大鵬所城。 喺明朝建國初年,因為廣東係南方...

區區有故講 1月前

專題推薦

專頁推薦