遊走大灣區
最新熱點

亞洲第一中鋒 尹志強拍過《無間道》?

有「亞洲第一中鋒」之稱嘅足球員尹志強,喺9年前今日逝世,終年53歲。尹志強18歲已經加入南華,展開職業足...

中外傳奇 1天前

《新紥師兄》三部曲 偉仔逐部黑化?

近排無意中聽返一首小虎隊嘅歌:「哪吒不怕海龍王,幼獅不畏虎和狼~」仲有無人記得呢?唔好以為呢首係古裝劇、神話劇嘅主題曲呀,其實佢係電視劇《新紮師兄》嘅主題曲。 提起《新紮師兄》,又點少得講講偉仔梁朝偉。...

歌影視話當年 1天前

「利是」定「利市」?

新正頭,大家應該派出或者收到唔少紅噹噹嘅「利是」,不過秘書妹妹話唔係「利是」,而係「利市」先啱。唔通大家齊齊錯咗咁多年?其實阿史喺坊間見得比較多嘅係「利是」呢種寫法,但正確寫法應該係「利市」。 「利市...

區區有故講 1天前

情人節前收炸彈「大禮」?

噚日就係情人節,唔知史友點過呢?阿史今日就分享一宗同情人節有關嘅奇案。話說喺1991年情人節嘅前夕,尖沙咀金域假日酒店嘅大堂副經理林文達,正準備同新婚太太阿嬋度過婚後第一個情人節。當日林文達突然喺公司收到...

香港奇案錄 2天前

澳門原本叫濠鏡?命名源自蠔殼?

有親戚新年去咗轉澳門,食自助餐食到飽一飽,仲話下次叫埋大家齊齊去。提到澳門,唔少史友都知道同佢有梳打...

區區有故講 3天前

交通警 花名叫「白鮓」?

上次講唔同職級嘅警察有唔同嘅花名,話說交通警原來都有個幾得意嘅花名,叫做「白鮓」,白鮓亦即係而家成日講嘅水母。 至於點解交通警會被叫做白鮓,據講係同佢哋嘅外形有關嘅,以前嘅交通警有對白色衫袖、戴白色頭...

香港奇案錄 4天前

女子組合3T 同跑馬有關?

之前講起樂壇女子組合花生女郎,今日一於同大家介紹另一隊——英皇娛樂嘅3T。唔知史友仲有無印象呢?一提起3T,阿史就剩係諗到同跑馬有關,3T呢個組合由鄭希怡(Yumiko)、蔣雅文(Mandy)同劉思惠(Maggie)三個人組...

歌影視話當年 4天前

「四大寇」之楊鶴齡 煙館宣傳革命染煙癮?

唔知大家有無行過或者去過中環嘅楊耀記?楊耀記係孫中山同反清「四大寇」嘅聚所,亦都係「四大寇」之一嘅楊鶴齡父親所經營嘅建築行。楊鶴齡雖然係同盟會最早嘅成員之一,但佢嘅事蹟就唔係咁為人所知,究竟中間有咩故...

中外傳奇 5天前

香港以前有猛虎「殺人」?

呢排新聞成日都講野豬喺市區出沒、滋擾市民,阿史諗起喺上世紀初,香港就有多宗老虎出沒嘅紀錄,都咪話唔得...

香港奇案錄 5天前

水餃皇后靠雙手 500蚊變50億王國

有「水餃皇后」之稱嘅灣仔碼頭水餃創辦人臧健和逝世,令人惋惜。雖然舊年已經講過臧健和嘅故事,不過今日再講多少少,同大家重溫依位商界女強人自強不息嘅傳奇。 之前提過,臧健和本身係青島人,後尾嫁咗嗰泰國老公...

中外傳奇 5天前

公共房屋計劃關大火咩事?

香港地少人多,房屋議題一直係大眾關注嘅焦點所在,唔少人細細個响公共房屋長大,街坊街里朝見口晚見面,唔熟都變到熟。咁大家又知唔知,究竟香港嘅公共房屋制度幾時開始? 香港四十年代經歷日軍侵佔之後,百業待興...

區區有故講 6天前

《喜劇之王》20年 星爺柏芝再合作

周星馳拍咗套《新喜劇之王》喺今年賀歲片檔期上映,不過阿史就無睇,睇咗嘅史友記得分享吓。雖然阿史就無睇《新喜劇之王》,但舊嗰套都有趁新年搵返出嚟睇,原來舊嗰套已經啱啱好上映咗20年,時間過得真係快! 周星...

歌影視話當年 6天前