遊走大灣區
最新熱點

【圈短片】【一年一度書展又嚟啦! 】簽名版小說?動漫書?定係exercises?年輕人買乜逐個睇!

//書展一片茫茫書海,究竟年輕人買咩書?喺灣仔會展舉行嘅書展開到下星期二,佢哋嘅選擇幫唔幫到你?//

圈短片 12小時前

香港百年舊照 馬場大火歷來最慘烈

阿史尋日去咗中央圖書館,去睇一個名為「香港百年 歷史光影」嘅攝影展,展出大約400張新舊相片,阿史最深刻嘅部分就係一系列嘅古今對比相,以及造成多人死傷嘅天災人禍相片,包括1874年甲戌風災、1894年鼠疫、1918年...

區區有故講 1天前

【數碼港電競場地揭幕 舉辦本地聯賽】

想了解電競文化?要把握機會喇~數碼港電競場地尋日揭幕,成為全港最大嘅電競專場,入面設有遊戲地帶、科技空間同埋敢創天地三個分區,夠創新之餘,更一連幾日提供各式各樣電競項目體驗機會,等大家可以玩餐飽。想K.O...

圈生活 1天前

【圈短片】【夏日清涼好去處】廣州花都建華南最大室內滑雪場 兩小時車程全天候滑雪

//熱辣辣嘅夏天滑雪不是夢﹗仲要喺大灣區、搭兩個鐘頭車就到,夠晒近﹗真雪嚟㗎﹗要full gear著大褸,滑雪場裡面真係好凍~//

圈短片 1天前

史丹福媽媽陳美齡 勇揭南京大屠殺真相

阿史睇新聞見到好耐無喺香港露面嘅歌手陳美齡會同仔仔合作,喺今年書展出旅遊書。講起陳美齡,好多年青人可...

中外傳奇 1天前

西營盤鹹魚街 成條街「搬屋」?

早排同兩個同事食lunch,一個叫鹹魚雞粒炒飯,另一個食鹹魚蒸肉餅,唔知叫咩好嘅阿史唯有唱返句「鹹魚白菜也好好味」應吓景。講開鹹魚,大家肯定食過,咁又知唔知鹹魚除咗係嘢食,仲係街名?而家嘅鹹魚街,係德輔道...

區區有故講 2天前

伊利莎白皇后號現身占士邦電影?

相信大家都聽過「伊利莎白皇后號」呢架郵輪,阿史之前都有提過,伊利莎白皇后號喺1930年代末至1970年代初,係世上最大、最豪華嘅郵輪,全長1,031英尺,排水量達83,600噸。香港「船王」董浩雲喺1970年,斥資320萬美元...

當年今日 3天前

【D2 Place「香港掂檔」 推廣本地畫作】

位於荔枝角D2 Place為創意設計集中地,周不時舉行唔同文化活動。近期又有活動喇!喺D2 Place One地下有嗰本地插畫家展,多位城市插畫家將心目中嘅香港畫出嚟,當中有荳品廠、長沙灣社區住所等等,呈現唔同嘅香港面貌...

圈短片 6天前

蒙古大夫其實係高超獸醫?

阿史早排病咗去睇醫生,不過食完藥都唔見好,仲病多兩錢重,懷疑睇咗個蒙古大夫,唯有轉第二個醫生,認真當...

區區有故講 6天前

港飛行第一人赴廣州表演 將軍遇刺亡?

上次講起1911年,比利時飛行家溫德邦(Charles Van den Born)嚟到香港成功完成首次飛行,話說佢之後轉去廣州,繼續遠東「飛行之旅」,但相信佢都估唔到,喺廣州嘅飛行活動竟然會變成革命黨人刺殺官員嘅機會? 响當...

區區有故講 1週前

五四運動之港英政府打壓抗日學生

年青人係未來嘅主人翁,佢哋嘅一舉一動主宰社會嘅發展路向。一百年前嘅五四運動,正正就係以一班年青學生為主角。當時正值第一次世界大戰之後,中國作為戰勝國之一,巴黎和會唔單止拒絕取消二十一條、廢除外國軍隊喺...

區區有故講 1週前

【深圳胡哥烤肉 招牌肥牛征服味蕾】

唔少人中意食肥牛,多數都係淥熟之後點醬料食,但其實肥牛燒嚟食都好好味㗎~深圳南山區有間叫「胡哥烤肥牛」嘅烤肉店,每日都有勁多人幫襯,為嘅就係招牌烤肥牛!唔單止牛肉,連生蠔、東北風味香腸同魷魚都係呢度嘅...

圈生活 1週前