遊走大灣區
最新熱點

輕鐵試車衝紅燈致兒童喪命 延遲一個月通車

之前講到興建輕鐵嘅來龍去脈,今日講埋輕鐵通車點解會更改日子,答案好簡單,因為試車時意外頻生。話說當年...

當年今日 1年前

港島有條二奶巷 ?係富翁送條街俾二奶?

喺上環地鐵站附近有條叫安和里嘅小路,連接中環九如坊同皇后大道中,不過以前啲人通常都會叫安和里做「二奶巷」,呢個嘅由來有兩個講法,今次就同大家介紹吓。 第一個講法就係話,光緒初年有位姓魏嘅富翁,鍾情妓院...

區區有故講 1年前

太平紳士權力同前港督般咸有關?

每次六合彩攪珠當晚,都梗會有位太平紳士做監場嘉賓,唔知有無人同阿史一樣,初頭都唔知「太平紳士」個名點嚟,同埋佢哋點解有呢個監場權力?原嚟係關第三任港督般咸事。 般咸,又譯做般含、文咸,宜家嘅般咸道、文...

區區有故講 1年前

【新生代畫家曾患抑鬱:除了畫畫,不知可以做什麼】

身為畫壇新一代嘅後起之秀,藝術家洪詩雅原來係個內向、有啲社交恐懼、無辦法同好多人交流嘅人,點算好?佢發現畫畫可以得到延續不斷嘅快樂,搵到心靈嘅寄託同慰藉。靠住一支畫筆,為佢帶嚟無窮可能同喜悅。想了解更...

圈短片 1年前

電車公司諗過營運輕鐵 行駛雙層電車?

近排搭港鐵,不時都聽到廣播話有輕鐵站受破壞而暫停服務,阿史諗起以前去屯門搵朋友嗰陣都搭過吓輕鐵,感覺...

當年今日 1年前

港英年代清拆竹園村 中國政府發照會抗議

上次講起黃大仙竹園村嘅歷史,咁之後點解會變晒公屋嘅呢?話說喺第二次世界大戰之後,香港嘅工業發展蓬勃,竹園村一帶出現唔少小型工廠,另一方面黃大仙祠嘅發展亦令該區熱鬧起嚟。但到咗1957年,港英政府宣布收回竹...

區區有故講 1年前

《愛你愛到殺死你》黎耀祥演變態歌迷夠恐怖

視帝黎耀祥好戲就大家都知,除咗電視劇,佢仲拍過唔少電影,好似喺1997年電影《愛你愛到殺死你》入面,佢飾演一名變態歌迷,演到七情上面、入型入格,令觀眾留下深刻印象。 《愛你愛到殺死你》由王晶監製、李力持執...

歌影視話當年 1年前

【香港技法最好畫家之一 廖井梅喜歡港人夠真】

身兼畫家、教育家同媽媽三個職業,真係少啲魄力都唔得。身兼多重身份嘅藝術家廖井梅又有新作發表喇,由下月開始喺中環PMQ元創方就有得睇!唔講唔知,原嚟廖老師鍾意畫畫、跑步嘅原因,竟然係因為唔擅長用語言嚟溝通...

圈短片 1年前

尖咀緬甸臺同緬甸無關 其實講緊德國?

記得細個喺尖沙咀行經緬甸臺嘅時候,都自不然會諗呢度叫得做「緬甸臺」,唔通以前好多緬甸人喺度生活?後來...

區區有故講 1年前

袁世凱傳奇女秘書 睇中梁啟超汪精衛?

宜家好多女士都事業有成,叻過唔少男士,更加有女士優秀得滯寧願一直單身唔嫁人,其實呢種現象早喺民國已經有先例。被譽為係「近三百年來最後一位女詞人」嘅呂碧城,曾係《大公報》主筆、做過女校長同袁世凱秘書,但...

區區有故講 1年前

【微縮大師炮製荔園模型 讓港人重拾回憶】

上次介紹咗「我們的荔園」展覽,其實當中仲有個好值得睇嘅展品,就喺1:64微型荔園模型~呢嗰模型將昔日荔園風貌原汁原味咁呈現出嚟,觀賞價值絕對唔可以睇小。今次小編邀請到微縮模型大師講故仔,同大家分享製作模型...

圈短片 1年前

【DSE考生注意 大專院校open day又嚟喇】

新學年咁就過咗一個月,踏入10月同11月,本地各大大專院校將會非常熱鬧,因為佢哋嘅open day又嚟喇!大家快啲mark低個日子,去睇吓自己心儀嘅學校、問吓收生標準,順手八吓大學生活喇~ 首先打頭陣嘅係中大open day,...

圈生活 1年前