遊走大灣區
最新熱點

【teamLab 超自然空間 3月澳門威尼斯人開幕】

喺全球各地掀起熱潮嘅光影展覽「teamLab」,將於3月登陸澳門威尼斯人,今次全新嘅常設互動體驗項目名為「te...

圈生活 1年前

【大灣區香港青年創新創意創業基地 打造成青年文化創意交流、創業平台】

較早前,位於深圳嘅粵港澳大灣區香港青年創新創意創業基地舉行揭牌儀式,來自粵港澳三地政府、企業、社會組織嘅代表及創意青年,合共超過400人,出席揭牌儀式。 基地將會打造成大灣區青年文化創意交流同創業嘅平台,...

圈生活 1年前

游乾水

阿史好鍾意去游水,夏天會去海灘泳池游水,至於冬天亦都會游,但就係游第二種水 ——「游乾水」。好似早幾日除夕夜,阿史就約咗幾個番打番幾圈。 相信史友們都知道游乾水係指打麻雀,咁大家有無諗過呢個俗語係點嚟呢?...

區區有故講 1年前

大鵬所城同東涌炮台有關?

上次阿史介紹咗深圳有個擔負深港地區海防安全嘅重責嘅大鵬所城。但唔講唔知,原來呢個海防要塞,同東涌炮台係有關係。 大鵬守御千戶所城(即大鵬所城)建於明朝洪武年間,到咗清代大鵬守御千戶所城就改為大鵬水師營...

區區有故講 1年前

梅豔芳遺憾一生無結過婚

香港樂壇天后梅艷芳已經離開咗我哋16年,喺佢演藝生涯之中一共推出咗超過30張唱片、參與演出約40部電影;形...

中外傳奇 1年前

舊時滙豐總行聖誕裝飾

聖誕節唔少人都會一家大細出去睇燈飾,而呢張相係中環舊時第三代滙豐銀行總行掛上聖誕裝飾嘅相,而現時嘅滙豐銀行總行屬於第四代。第三代滙豐銀行總行响1935年啟用,樓高70米,一共13層,係當時遠東最大嘅建築物。後...

區區有故講 1年前

「一代宗師」紅線女 一生致力推廣粵劇

粵劇被列入人類非物質文化遺產已經10年,粵劇能夠喺藝術界佔得一席位,除咗因為粵劇本身嘅魅力外,仲有賴一眾為宣揚粵劇出心出力嘅前輩。而講到20世紀粵劇嘅代表人物,就不得不提粵劇大師紅線女,女姐。 紅線女,原...

中外傳奇 1年前

深圳大鵬所城 曾是海防要塞

近年唔少人放假都會上深圳玩吓,不過唔知大家知唔知,深圳仲有個別名叫做「鵬城」㗎喎。深圳「鵬城」呢個名係源自位於深圳龍崗區、曾經係明清兩代中國南部海防軍事要塞嘅大鵬所城。 喺明朝建國初年,因為廣東係南方...

區區有故講 1年前

新郎兄弟又叫做戥穿石?

阿史出年又有朋友結婚,仲邀請阿史做兄弟,不過諗起到時又要晨咁早起身跟住新郎接新娘、被班姐妹團玩、頂酒...

區區有故講 1年前

70年前嘅北角 就有香港第一個摩天輪?

聖誕快樂!今日係聖誕節,唔知大家有咩節目呢?有無去中環個摩天輪湊吓熱鬧呢?講開摩天輪,原嚟香港早喺1949年已經出現,佢就位於北角英皇道嘅月園。當時呢個摩天輪被宣傳為「兔起鶻落,突然沖天,有驚無險,可以考...

區區有故講 1年前

潮州廣濟橋 廿四樓台廿四洲

千祈唔好以為廣東省內冇乜古蹟,趁住假期,阿史推薦鍾意尋訪古蹟嘅史友不妨去潮州行一行,因為當地就有一座超過800年歷史、與趙州橋、洛陽橋及盧溝橋合稱為「中國四大古橋」嘅廣濟橋。 廣濟橋又叫湘子橋,始建於公元...

區區有故講 1年前

澳門回歸後 變化有幾大?

今年係澳門回歸中國20周年紀念,上個禮拜澳門特區舉辦咗一系列嘅慶典活動。真心講,澳門呢廿年真係發展得好快、好好,變化亦都好大。阿史今日就搵咗張對比相,等大家一齊嚟睇吓澳門回歸前後嘅變化。 呢張圖係澳門半...

區區有故講 1年前