一帶一路有故講
最新熱點

鄭和下西洋 幫老細斬草除根?

上次提過鄭和下西洋有幾大陣仗,仲講到明成祖之所以肯花咁多人力物力派鄭和下西洋嘅原因,除咗係要向其他國...

區區有故講 3週前

鄭和下西洋 船隊有幾誇?

明朝「三保太監」鄭和七次下西洋大家就聽得多喇,咁究竟「西洋」具體係邊呢?唔同朝代對「西洋」嘅定義都唔同,明朝時嘅「西洋」係指蘇門答臘島以西嘅北印度洋同附近嘅沿岸地區,包括孟加拉灣、印度半島、阿拉伯海同...

區區有故講 4週前

港星都有虎豹別墅?

早兩日講萬金油大王胡文虎,有史友想知多啲香港同新加坡虎豹別墅嘅現況,阿史依家找數喇。講講香港先,前幾日睇新聞見到,超過80年歷史嘅虎豹別墅係一級歷史建築,宜家已經活化成中西音樂學院——「虎豹樂圃」,將會喺...

區區有故講 1月前

蘇聯解體:戈爾巴喬夫與葉利欽

90年代發生過唔少大事,相信當中最重要嘅應該係蘇聯解體呢件事,當中嘅關鍵人物就係當時嘅蘇聯領導人戈爾巴喬夫同俄羅斯總統葉利欽。 喺80年代尾,當時蘇聯出現唔少經濟同社會問題,當時戈爾巴喬夫主張蘇聯改革,措...

區區有故講 1月前

新加坡香口膠禁令

唔少香港人都中意食香口膠,得閒𡁻兩𡁻,希望口氣清新啲。不過如果身在新加坡就要小心喇,因為當地有香口膠...

區區有故講 1月前

【焦點新聞】習近平抵葡萄牙展開國事訪問 葡方稱願意共建「一帶一路」

國家主席習近平於葡萄牙當地時間〈4號〉上午抵達里斯本,進行為期兩天的國事訪問,並與葡萄牙總理科斯塔會面。 習近平表示,中葡雙方要為共建「一帶一路」取得更多務實成果,為亞歐兩片大陸的聯通發揮更積極的作用。...

焦點新聞 2月前

「曼德拉效應」關曼德拉咩事?

一個人記錯唔出奇,如果一班人齊齊記錯,會唔會分分鐘變成「事實」?美國一個叫Broome 嘅blogger,2010年話南非國父曼德拉早於1980年代已於獄中逝世,仲信誓旦旦講到腦入面仍然記得報道葬禮嘅片段。依段「認知」有咩...

區區有故講 2月前

漢城與首爾

「漢城在變,人也在變,分手太輕易,問我到底知不知,如今改稱首爾。」今個月就聖誕,阿史有唔少同事就請定假去旅行,搞到阿史非常「葡萄」,而近年其中一個旅遊熱點就係南韓嘅首爾喇。其實好似李克勤當年首歌嘅歌詞...

區區有故講 2月前

兩韓恩怨之炮轟延坪島

國際原子能機構話北韓核設施有異動,希望北韓開放設施,等監察員檢查。其實北韓嘅舉動一直係國際焦點,雖然...

區區有故講 2月前

【焦點新聞】馬爾代夫新總統稱 願與中方加強高層交往 深化「一帶一路」計劃

馬爾代夫新任總統薩利赫(Ibrahim Mohamed Solih)在當地時間星期六宣誓就職,並在其後會見以國家主席習近平特使身份出席的中國文化和旅遊部部長雒樹剛,期間表示新政府願意與中方高層加強交往,並就「一帶一路」計...

焦點新聞 2月前

日軍入侵新加坡

上年介紹1941年香港保衛戰時,有史友就留言問阿史做乜唔介紹同期嘅新加坡戰役(又稱新加坡保衛戰)。諗返轉頭,又真係無講過呢場咁重要嘅戰役,的確需要介紹下。1941年日軍發動「南方作戰」,呢個作戰計劃係日軍一方...

區區有故講 3月前

烏茲別克 - 統治廿幾年嘅總統

烏茲別克係中亞一個國家,呢個地區歷史上曾經係花剌子模、蒙古帝國、俄羅斯帝國等嘅領土。响二十世紀初,烏茲別克立國,仲加入埋蘇聯。而卡里莫夫就係响蘇聯統治時代出身,响1989年成為烏茲別克共產黨中央委員會第一...

中外傳奇 3月前