抗疫救生圈
最新熱點

【隔離期間收到醫護生日祝福 馬來西亞女生感動落淚】

新冠肺炎持續,全球各地依然有新增感染個案,前線醫護人員每日都不斷忙碌咁醫治、照顧病人。馬來西亞一位被...

圈生活 6天前

【美國少女發現新冠肺炎潛在療法 贏3M青年科學家挑戰賽】

新冠肺炎肆虐全球,各地嘅科學家都想快啲研製出新療法,以控制疫情。一位嚟自美國德州嘅14歲印裔少女Anika Chebrolu,就利用電腦模擬方式,發現新冠肺炎嘅潛在療法,贏得本年度3M青年科學家挑戰賽,認真叻女! 據美...

圈生活 6天前

【日本樂園推摩天輪工作計劃 網民:無聊的工作也變得有趣】

新冠肺炎肆虐期間,唔少公司都實行在家工作以減少社區傳播,如果屋企無辦法好好工作點算?出街搵個人少少、靜靜地嘅地方做嘢都係一個唔錯嘅選擇。日本有個主題樂園最近推出一個「在樂園工作」特別計劃,開放摩天輪等...

圈生活 1週前

【台灣網民失業改揸的士幫補家計 妻子竟變乘客:夫妻不需隱瞞】

新冠肺炎疫情打擊全球經濟,令失業人數增加,台灣一位網民亦因此失業,為咗幫補家計,網民瞞住屋企人偷偷去揸的士賺錢。點知中秋節當日接到一張指定要網民開車去屏東嘅大單,網民為此放棄咗同屋企人一齊去墾丁嘅機會...

圈生活 2週前

【新冠疫情反覆 第八屆港運會延期一年舉行】

一場新冠肺炎,打亂咗全世界嘅節奏,除咗原定今年舉辦嘅東京奧運會要延期之外,第八屆全港運動會(港運會)...

圈新聞 2週前

【棄「鐵飯碗」辦排球學校偏遇上疫情 蕭昌鴻:係好大嘅挑戰】

忠於自己,抑或跟大隊走?永遠係好難抉擇嘅課題,綽號「將軍」嘅香港排球運動員蕭昌鴻,人如綽號,心口寫咗勇者,為理想決定放棄穩定職業,雖然佢知道呢條未必係易行嘅路,但對呢個決定依然無怨無悔。 選擇不易行的...

圈生活 2週前

【美國男子醫院外跳舞 為白血病囝囝打氣】

新冠肺炎影響全球,令人與人之間嘅距離擴大,不過依然無法阻擋人與人之間嘅交流。美國有個14歲男仔Aiden Yielding今年5月嗰陣被診斷出白血病,但由於疫情期間醫院規定只可以有一位家長陪伴治療。Aiden嘅爸爸Chuck Yi...

圈生活 3週前

【新冠肺炎限制室內用餐人數 美國餐廳推「氣泡」帳篷吸客】

新冠肺炎令全球旅遊業進入寒冬時期,餐飲業嘅室內用餐人數亦因此受限,唔少餐廳面臨經營危機。美國紐約曼哈頓餐廳Cafe Du Soleil就出奇招,搭建「氣泡」帳篷,抗疫嘅同時又可以作招徠,吸引唔少人去幫襯打卡。 疫情...

圈生活 4週前

【科學館重開舉行新展覽 展示科大抗疫科研成果】

新冠疫情放緩,好多公共遊樂設施都陸續開返,而香港科學館亦都喺今個星期重新開放,仲同香港科技大學共同籌...

圈生活 1月前

【日本公司推空氣投影觸控 取代實體觸控屏幕】

新冠肺炎疫情改變咗大家嘅生活,大家都諗盡辦法,減少社交接觸及接觸公共設施。喺日本,有公司就研發出全息空氣投影觸控屏幕,希望取代實體觸控屏幕,減低病毒傳播風險。 全息空氣投影觸控屏幕由日本博報堂製品有限...

圈生活 1月前

【張敬軒餐廳被逼停業2個月 決不裁員與員工共度時艱】

新冠肺炎疫情仍然持續,喺限聚令底下,唔少餐飲業嘅生意大減,有啲甚至要停業、結業。歌手張敬軒經營嘅餐廳亦受疫情影響,被逼停業差唔多兩個月,不過佢就堅決唔炒員工,大家一齊共度時艱。 張敬軒表示,疫情影響全...

圈生活 1月前

【疫情下家長壓力爆煲點算好?專家免費傳授減壓管教技巧】

雖然宜家疫情放緩,學校陸續復課,但依然要網上授課,家長喺疫情底下,除咗要照顧一家飲食起居,仲要兼顧埋仔女嘅學習進度,幾乎完全無自己嘅私人時間,壓力真係好大!為此,香港中華基督教青年會學校社工部就同專家...

圈生活 1月前